Nienke deelt...

... van reisverslagen tot blogtips en van alledaagse struggles tot de lekkerste recepten en meer
Azië Bangkok Bestemmingen Thailand

Zo doe je Bangkok in drie dagen

Bangkok is een immens grote stad waar je eigenlijk nooit uitgekeken raakt. Toch vertel ik je vandaag hoe je in drie volle dagen de belangrijkste hoogtepunten van de Thaise hoofdstad te zien krijgt. Hierbij heb ik gekeken naar wat wij deden tijdens onze twee dagen in Bangkok (klik hier en hier om de fotodagboeken daarvan te lezen) en dingen die ik met de kennis die ik nu heb anders zou doen.

Bangkok dag 1 bewerkt

Dag 1

Goedemorgen! Uitslapen zit er niet in in Bangkok want je wekker gaat vandaag al vroeg: om 07.00 uur moet je namelijk op locatie zijn. De eerste dag verken je Bangkok op de Nederlandse manier: met de fiets! Je gaat op pad met Co van Kessel en bij voorkeur boek je Co Combo: een vijf uur durende tocht per fiets én boot. Deze fietstocht brengt je door onontdekte steegjes, drukke markten met diep binnendringende geuren en door prachtige natuurgebieden waardoor je even vergeet dat je in één van de grootste metropolen ter wereld bent. Je zult straatjes tegenkomen waarvan je je afvraagt of je er met de fiets door kunt, maar vertrouw je gids maar. Het kan. Tussendoor krijg je tijd om op adempauze te komen met water, vers fruit en zo nu en dan verruil je de fiets voor een bootje waarmee je op hoog tempo over de rivier Menam vaart terwijl de verfrissende wind door je haren gaat en je kunt genieten van Thaise kindjes die spelen in het water, de lokale afvalverwerking die per boot lege flessen aan het inzamelen is en een enkele verdwaalde varaan. Rond 12.00 uur maak je een stop bij een Thais woonhuis waar je een heerlijke lunch voorgeschoteld krijgt om vervolgens de fiets en de boot terug te nemen naar het hoofdkantoor van Co van Kessel. Je kon de dag niet beter beginnen dan op deze manier.
Vanuit het hoofdkantoor van Co neem je de taxi of het openbaar vervoer richting het Grand Palace. Deze doen er ongeveer een kwartier over maar als je liever wilt lopen ben je gemiddeld een uurtje onderweg. Over het algemeen wordt aangeraden Grand Palace zo vroeg mogelijk op de dag te bezichtigen, maar eerlijk is eerlijk: het is er altijd druk en bloedheet dus ik denk dat het niet zoveel uitmaakt. Zorg ervoor dat je bedekkende kleding bij je hebt of huur wat bij het paleis. Neem daarna de tijd om lekker rond te lopen en zoveel van het grote terrein te bekijken als je zelf wilt. Persoonlijk had ik het na één of twee uurtjes wel gezien.
Als je nog veel tijd hebt, neem je na je bezoekje aan het Grand Palace de taxi naar Chinatown. Houd er rekening mee dat dit in de avond redelijk verlaten, en daardoor wellicht onveilig, aan kan voelen. Vervolgens spring je in de tuktuk richting Khao San Road. Als je direct hierheen besluit te lopen vanaf Grand Palace ben je een klein halfuurtje onderweg. Khao San Road is heel toeristisch maar tegelijkertijd kan je er wél goed een idee opdoen van de Thaise sfeer. Zoek een lekker restaurantje uit dat zich een beetje afzondert van de dronken Engelse toeristen en bestel je eerste Thaise groene curry. Daarna slenter je door deze lange straat en ga je lekker terug naar je hotel. Morgen weer vroeg op!

Bangkok dag 2 bewerkt

Dag 2

Vandaag begin je met een bezoekje aan de drijvende markt. Je kunt ervoor kiezen naar Damnoen Saduak te gaan: een immens toeristische maar daarom niet minder leuke markt, maar als je goed zoekt zijn er vast ook meer authentieke en rustigere markten te vinden. Deze markten beginnen vaak al vroeg, maar geen zorgen: je kunt je ontbijtje op de markt vanuit je bootje kopen. Ga voor heerlijk vers fruit of hét traditionele Thaise ontbijtgerecht: mango sticky rice. Ik heb het zelf niet geprobeerd omdat mijn eetlust in Thailand echt tot het nulpunt was gedaald, maar het schijnt heerlijk te zijn. Laat je rondvaren langs de kraampjes en bootjes met schreeuwende handelaren en loop daarna ook zeker even een rondje over het marktterrein. Er zijn namelijk nog veel meer leuke, en rustigere, kraampjes dan degene die je op het water ziet.
Als je terug bent gekomen in het centrum van Bangkok en je eventueel wat hebt opgefrist in het hotel, is het tijd om wat bekende tempels te bezoeken. Begin je bezoekje bij Wat Pho, ook wel bekend als de tempel van de liggende boeddha. Je betaalt omgerekend ongeveer 1 euro om hier binnen te mogen en loopt in korte tijd een rondje om dit gigantische beeld. Vervolgens loop je richting het water, waar je het veerpontje naar de overkant pakt. Hiervoor betaal je ongeveer 10 cent per persoon. Aan de overkant van het water kun je de bekende Wat Arun bezichtigen. Een schitterende tempel, maar toen wij er waren stond hij wel voor een groot deel in de stijgers. Geniet even van de rust hier en eet een ijsje voordat je de pont terugneemt richting de hectiek en drukte.
Als je terug bent aan de goede kant van het water, loop je in minder dan een halfuurtje tijd richting de Flower Market. Ondanks dat het vriendje hier een enorme rat heeft gespot, vond ik deze plaats erg fijn om overheen te lopen. Vol met kleurtjes, geurtjes en mensen.
Wat wij niet hebben gedaan, maar wat ik wel aan zou raden, is om ’s avonds een drankje te drinken op een zogenaamde rooftop bar. Je hebt dan ongetwijfeld een fantastisch uitzicht over de stad. Geniet van een heerlijke curry of een minder exotisch gerecht voor je weer in slaap valt in je hotelkamerbedje.

Bangkok dag 3 bewerkt
Dag 3

De laatste dag in Bangkok is er één om niet te vergeten. Zet de wekker maar weer lekker vroeg en zorg dat je richting Lumpini Park gaat. Hoewel hier gedurende de hele dag van alles te zien is, is de sfeer hier ’s ochtends vroeg (ja, dan bedoel ik rond een uurtje of 07.00) op z’n best. Overal zie je sportende mensen, en dan heb ik het niet alleen over joggers en fietsers. Uiteraard worden vooral de Aziatische sporten hier veel beoefend. Je ziet dan ook overal groepjes allerlei interessante moves uitvoeren, staan sparren of met allerlei attributen in de weer. Loop op je gemak een rondje door het immense park en neem zeker de tijd om even op een bankje te zitten en rustig om je heen kijken. Grote kans dat er een Thaï naar je toe komt om je van de nodige tips te voorzien. En je spot ook ongetwijfeld één of meerdere varanen in het water of in het gras.
Nadat je bij Lumpini Park rustig wakker bent geworden, loop je in een mum van tijd richting de grote shopping centra, zoals Siam Centre. Of je nou van winkelen houdt of niet, het is zeker leuk om hier even rond te kijken; al is het alleen maar voor de heerlijk verfrissende airco. Ik raad je aan om hier gewoon op goed geluk in de omgeving rond te lopen. Grote winkelcentra en Hello Kitty-cafés wisselen zich af met sloppenwijken, krotjes waar hele gezinnen wonen en tientallen straattentjes waar het heerlijkste eten bereid wordt.
Als je het gezien hebt in het centrum van Bangkok, ga je richting Chatuchak in het noorden van Bangkok. Hiervoor kun je makkelijk de skytrain nemen. Deze is goedkoop, betrouwbaar én stopt zowel in het centrum van Bangkok als bij Chatuchak. Hier wordt elk weekend een enorme markt georganiseerd en er is ook nog eens een hartstikke mooi park bij. Op de Chatuchak Market kan je zeker een paar uurtjes rondlopen en je verwonderen over alles wat je ziet, om vervolgens een beetje bij te komen in het park. Let er dus wel op dat de markt alleen in het weekend geopend is. Wij hebben na ons bezoekje de skytrain terug genomen richting het centrum om in één van de grote winkelcentra een simpel hapje te eten.

En dan?

Wij hebben op onze laatste dag in Bangkok aan het eind van de middag de nachttrein genomen richting Chiang Mai. Deze trein is écht heel erg aan te raden en het is dan ook een optie waar veel reizigers voor kiezen. Ik vond onze tijd in Bangkok echter wel wat kort, dus ik had hier graag wat meer dagen willen blijven. Hoewel ik van veel mensen hoorde dat ze blij waren na een paar dagen weg te zijn uit deze stad, was het bezoekje voor mij véél te kort. Ik zou dan ook zeker minstens vijf dagen aanraden als je hier ooit heengaat.

 


2 Comment

  1. Dit ziet er leuk uit! Ik kan me niet voorstellen dat drie dagen in Bangkok genoeg is maar ik heb er eigenlijk weinig beeld van haha. Hoop er ooit nog naartoe te gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *