Noord-Amerika,  Verenigde Staten

New York | Hoe je gevoel over een stad met de week kan veranderen

terug naar New York
Ik zal eerlijk met je zijn: toen ik in het vliegtuig van New York naar huis zat, was ik niet overenthousiast. Ik had het fantastisch gehad en ik vond de stad ontzettend tof, maar dat bekende ‘heimweegevoel’ dat veel mensen schijnen te hebben als ze in The Big Apple geweest zijn, had ik niet. Hád, schrijf ik bewust. Want het gevoel dat ik terug naar New York wil gaan, wordt nu elke week sterker en sterker. Terug naar New York klinkt zo stom, want ik ben ook gewoon maar een simpele toerist die vijf dagen in deze stad is geweest. Het is niet alsof ik er gewoond heb en het leven daar écht heb meegemaakt. Toch doe ik een poging mijn gevoel uit te leggen.

Even terug in de tijd…

April 2016. Vriendlief en ik wilden een stedentrip boeken voor de maand erop. We zouden pas in augustus écht op vakantie gaan en het was een fijn idee om er voor die tijd nog even tussenuit te kunnen. We overwogen Boedapest, Lissabon en Barcelona. Totdat hij New York voorstelde. Daar wilde ik al jarenlang heen, maar je begrijpt ook wel dat NYC wel even in een andere prijscategorie valt dan de eerdergenoemde steden en dat het begrip ‘stedentrip’ wel erg breed werd genomen. Toch stemde ik toe en al snel vonden we een zeer voordelige deal. In mei stapten we het vliegtuig in. Vijf dagen lang genoten we van de stad en deden we wat iedereen in New York zou doen: een bezoekje brengen aan Central Park, het Vrijheidsbeeld spotten, een musical bezoeken op Broadway en urenlang wandelen. Ik vond het fantastisch, maar niet meer fantastisch dan andere stedentrips die ik had gemaakt. Natuurlijk is New York in geen enkel opzicht te vergelijken met de Europese hoofdsteden, maar het had er zeker wel wat van weg en ik snapte de ‘ophef’ niet zo. Of ik nog eens terug wilde? Absoluut, want 5 dagen is (net als 5 weken, 5 maanden en 5 jaar) véél te kort om zo’n grote stad te ontdekken. Heel veel haast had ik echter niet. Er zijn nog zoveel andere steden die ik graag wil zien en ik ben niet iemand die ervan houdt tweemaal kort achter elkaar naar eenzelfde bestemming te gaan.

DSC_0011

Kriebels in mijn buik

Ongeveer twee maanden nadat we terug waren begon het weer een beetje te kriebelen. Ik zag foto’s bij andere bloggers, items op tv of keek een serie die zich afspeelde in New York. Er is nou eenmaal geen ontkomen aan die stad. En nu wil ik dus zo ontzettend graag terug! Zowel dingen die ik heb gezien opnieuw bekijken als nieuwe plekjes ontdekken. Het klinkt ontzettend raar, maar ik heb dit gevoel bij geen enkele andere stad gehad tot nu toe. Het lijkt wel alsof ik later pas begin te beseffen hoe overweldigend het daar was. Hoe normaal en toch bijzonder tegelijk. Dat ik dol ben op grote steden was al geen geheim, maar New York is een soort next level of zo. Alleen realiseer ik me dat nu pas. Het is een stad waar écht geleefd wordt en waar ik echt onzichtbaar ben. Lastig uit te leggen, maar misschien begrijp je me als je er ook geweest bent.

En nu?

Nu wil ik terug naar New York. Liever vandaag dan morgen, al kan ik ook nog wel even wachten. Dat er op niet al te lange termijn een tweede bezoek aan deze wereldstad gepland staat, is in elk geval wel zeker. Misschien is dat dan ook wel veel leuker: je hebt de bekendste bezienswaardigheden gezien en kan veel meer de tijd voor dingen nemen. Waar ik niet zo snel langer dan een aantal dagen naar een Europese stad zou gaan, ga ik gerust 2 weken naar New York. Middagen chillen in de parkjes, lekker rondslenteren, cafeetjes bezoeken en de stad écht in je opnemen. Dat ga ik doen.

Bekijk hier al mijn reisverhalen over de Verenigde Staten.

DSC02458

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *