Azië,  China

Route & planning | Rondreis van Beijing naar Shanghai in 17 dagen

China is een immens land dat je onmogelijk in een paar weken kunt ontdekken. Toch heb ik in slechts 17 dagen tijd een behoorlijk goed beeld gekregen van het land. In ruim twee weken bezochten we zes verschillende plekken en wisselden grote miljoenensteden, prachtige natuur en karakteristieke dorpjes elkaar af. We verplaatsen ons per hogesnelheidstrein en nemen één binnenlandse vlucht. Benieuwd naar de route van onze rondreis door China? Lees dan snel verder.

Beijing | 3 nachten

We beginnen onze rondreis door China in de hoofdstad Beijing. Veel mensen reizen door China van Beijing naar Shanghai of Hong Kong, of andersom. Beijing is een prima plek om je rondreis door China te beginnen. Wij bezoeken in drie dagen tijd de bekende bezienswaardigheden zoals de Verboden Stad, het Zomerpaleis en het Olympisch Stadion. Natuurlijk mag ook een bezoek aan de Chinese Muur niet ontbreken. Twee avonden slijten we in het sfeervolle Nanluoguxiang hutong.  Hier zijn tal van lekkere eettentjes te vinden waar je kennis kunt maken met de Chinese keuken. Hoewel Beijing een leuke stad is en best wel wat te bieden heeft, doet het voor mij niet aan als een hoofdstad of wereldstad. Ja, het kan er druk en chaotisch zijn maar ik mis het overweldigende gevoel dat ik wel had in steden als Bangkok en Tokio.

Verblijf: Chinese Box Courtyard Hostel

Pingyao | 2 nachten

De tweede bestemming van onze rondreis door China is Pingyao. In enkele uren reizen we hier per bullet train naartoe en als we vroeg in de avond aankomen, blijkt ons guesthouse aan het begin van de gezellige hoofdstraat te liggen. In Pingyao brengen we onze tijd vooral door in het oude stadscentrum dat zich binnen de immense stadsmuren bevindt. Het is er toeristisch maar sfeervol – ideaal om even bij te komen van het drukke Beijing. Bovendien kun je hier heerlijk eten en met meer dan 30 musea hoeft ook de cultuurliefhebber zich absoluut niet te vervelen in Pingyao.

Verblijf: Hongyuyuan Guesthouse

Xi’an | 3 nachten

Wederom per trein reizen we verder naar Xi’an, dat meer in het binnenland gelegen is. We boeken hier een hotelkamer voor drie nachten, vooral met de gedachte dat we hier – naast een bezoek aan het onvermijdelijke Terracotta Leger – wat uit zouden kunnen rusten, maar niets blijkt minder waar. Xi’An is hip, levendig en ontzettend gezellig. Je vindt hier hippe koffiebarretjes, leuke uitgaansgelegenheden en een groen stadscentrum. Wij fietsen over de oude stadsmuur, beklimmen de Bell Tower en de Drum Tower en spenderen meerdere uren in de moslimwijk, waar je heerlijk kunt eten en je ogen uitkijkt. Ik had me hier met gemak nog twee of drie dagen kunnen vermaken, maar de belangrijkste bezienswaardigheden streep je wel binnen twee dagen af. Tijd voor de volgende bestemming!

Verblijf: Xi’an Cypress Inn City Wall

Chengdu | 2 nachten

Na een treinreis van enkele uurtjes komen we ’s middags aan in Chengdu. Het hostel waarin we een kamer hebben geboekt is een stuk lopen vanaf de metrohalte en als we het eindelijk gevonden hebben (wat niet zo makkelijk was) schrik ik wel een beetje. De kamer is, zacht uitgedrukt, niet bepaald comfortabel. Snel de stad in dan maar. Chengdu is vooral bekend vanwege het Giant Panda Research Base, waar je vroeg moet zijn om de panda’s nog in actieve toestand te zien. Al met al breng je hier zo’n drie of vier uur door. ’s Middags hebben we dan ook nog even de tijd om Chengdu verder te ontdekken. We drinken Chinese thee in People’s Park, eten hotpot  en proberen vooral weg te blijven van onze hotelkamer. Na twee nachten is het mooi geweest en reizen we verder. Helaas, Chengdu heef me niet echt bekoord.

Verblijf: Infinite Stars Us Youth Hostel

Guilin | 3 nachten

De langste treinrit tijdens ons verblijf in China is die van Chengdu naar Guilin: maar liefst 7,5 uur brengen we in de trein door om aan het begin van de avond in Guilin aan te komen. Een stad die we vooral hadden ingepland omdat hij ideaal gelegen is voor dagtripjes naar bijvoorbeeld Yangshuo. Maar wat blijkt? Guilin is dé verrassing van de reis! In tegenstelling tot verhalen die ik op het internet las, is Guilin ontzettend gezellig en is er meer dan genoeg te beleven. We kiezen er dan ook voor om één hele dag in de stad te blijven en de belangrijkste bezienswaardigheden te bezoeken. De andere dag gebruiken we zoals gepland voor een dagtripje naar Yangshuo. Mooi, maar wat mij betreft wordt Guilin absoluut niet overtroffen.

Verblijf: Guilin River Inn

Shanghai | 3 nachten

Met een binnenlandse vlucht reizen we naar onze laatste bestemming: Shanghai. Deze stad is alles wat ik miste in Beijing. Hip, levendig, sfeervol en een echte wereldstad. Mooie uitzichten, leuke wijkjes en talloze restaurantjes. We verblijven in een hotel dat zich in een zijstraat van één van de hoofdstraten van Shanghai bevindt. Op loopafstand van de Bund, waar we meerdere malen genieten van het indrukwekkende uitzicht. We hebben zo’n drie dagen om Shanghai te ontdekken, waarvan we er één doorbrengen in Disney World: een aanrader! Daarnaast gaan we naar de French Concession, het leuke wijkje Tianzifang en Yuyuan Garden. Shanghai is een echte aanrader en je kunt hier met gemak een hele week doorbrengen.

Verblijf: Fish Inn East Nanjing Road

Tips voor jouw route bij een rondreis door China

Deze route is erg geschikt voor een eerste rondreis door China. Wat ik erg fijn vond aan de reis was de afwisseling en over het algemeen heb ik overal het gevoel gehad dat ik heb gezien wat ik wilde zien. Mocht ik je een tip geven, zou ik echter overwegen Chengdu over te slaan. Natuurlijk zijn de panda’s leuk om te zien, maar de stad zelf heeft weinig unieks wat mij betreft. Dit biedt je dan ook gelijk meer mogelijkheden om extra tijd door te brengen in bijvoorbeeld Shanghai of om een extra tussenstop te maken op een andere plek. China is een enorm groot land en de mogelijkheden voor een rondreis door China zijn dan ook eindeloos. Zo kun je er ook voor kiezen om alleen het noorden te bezoeken, een uitstapje te maken richting Tibet of om te beginnen of eindigen in Hong Kong.

Bekijk hier al mijn reisverhalen over China.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *