Azië,  Vietnam

Pho | Het nationale gerecht van Vietnam

Mijn twee favoriete onderwerpen in één blogpost, kan dat? Jazeker! Over reizen en eten schrijf ik beide heel erg graag dus ik ben van plan dat iets vaker op mijn blog naar voren te laten komen. Hoe ik dat doe? Nou, bijvoorbeeld door nationale gerechten van verschillende landen in het zonnetje te zetten. Mits ik het zelf geprobeerd heb natuurlijk. Te beginnen met Vietnamese Pho.

Pho (officieel: Phở) is een Vietnamese soep die het liefst de hele dag door wordt gegeten. Ik proefde hem zelf voor het eerst toen we op de tweede dag van onze Vietnamreis door de straatje van Hanoi liepen en door onze stadsgids een klein restaurantje werden ingeduwd: ‘You must eat lunch’, zei hij. Nou laat ik me dat meestal geen twee keer zeggen maar aangezien het buiten minstens 40 graden was, was hete soep wel het laatste waar ik trek in had. Uit beleefdheid schuiven we toch aan aan een tafeltje bij een vrouw met een heel schattig kindje en wachten we tot onze soep wordt voorgeschoteld. Wel zo makkelijk namelijk: in het restaurantje waar wij zaten, werd maar één gerecht geserveerd: pho.

Juf Nienke vertelt

Ik noem het nu wel Vietnamese pho, maar eigenlijk is helemaal niet zeker waar deze soep zijn oorsprong vindt. Wat wél bekend is, is dat rond de jaren 20′ van de vorige eeuw de eerste restaurants in Hanoi openden die zich volledig richtten op dit gerecht. Vandaag de dag kun je bijna geen straat uitlopen zonder minstens een paar van dit soort restaurantjes te zien. De belangrijkste ingrediënten van pho zijn bouillon (die een kookproces van 8 tot 14 uur heeft doorstaan), rijstnoedels en rundvlees. Daaraan worden verschillende kruiden toegevoegd. Op tafel vind je dan allerlei dingen die je zelf nog aan de soep kunt toevoegen, zoals limoen, peper, taugé en nog meer kruiden.

Hoe smaakt dat dan?

Helemaal niet verkeerd! Tot ik na een paar hapjes concludeerde dat mijn soep wel iets pittiger mocht en ik niet heel zuinig met een lepel door een bakje met curry ging en deze -me tot nu toe van geen kwaad bewust- door mijn soep roerde. HEET. Daarna was mijn soep officieel on-eetbaar geworden. Jeroen kan het beamen – en als zelfs híj iets te heet vindt, kan je er vanuit gaan dat het echt een pittig soepje was. Voor het peperincident zou ik gezegd hebben dat Pho een lekkere, kruidige bouillon is. Van het rundvlees ben ik niet zo’n fan, maar dat is puur omdat ik geen rood vlees eet. Dus, mijn tip: wees zuinig met de extra ingrediënten en geniet ervan!

Bekijk hier al mijn reisverhalen over Vietnam.

One Comment

  • Sandra

    49 graden en soep, geen combi dit hoor hahaha! Het ziet er wel heel erg lekker uit zeg. Alleen zou ik hem wel vegetarisch willen eten. Lekker ook dat je zelf nog groenten kon toevoegen. Klinkt goed! Alleen jammer dat het oneetbaar was geworden haha.
    Ik heb in Maleisië ook zoiets als dit op. Ik heb daar trauma’s aan overgehouden. Ten eerste was het onmogelijk om (netjes) te eten met die gekke stokjes en vreemde ‘lepel’, en ten tweede zaten er vieze vissenoogballen in. Ja, daar leek het écht op, bleeeeeh. :p Dit van jou ziet er veeeel lekkerder uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *