Noord-Amerika,  Verenigde Staten

Zo doe je New York in 4 dagen


Het is alweer meer dan een half jaar geleden dat ik New York bezocht. Daarom leek het me de hoogste tijd om een gids te delen waarin ik je vertel hoe je New York in 4 dagen kunt ontdekken. Vier dagen is niet lang, maar absoluut wel lang genoeg om een goede indruk te krijgen van New York – of eigenlijk: Manhattan. Bij het maken van deze planning heb ik vooral gekeken naar hoe wij onze dagen hadden ingedeeld en wat ik daar aan wilde veranderen.

Informatie vooraf

New York beschikt over een uitstekend metronetwerk, waar wij zelf niet veel gebruik van hebben gemaakt. Natuurlijk kun je zelf bepalen welke afstanden je loopt en wanneer je de metro pakt. Lopen heeft bij mij altijd de voorkeur – dan zie je lekker veel van een stad. Wij verbleven overigens in het Shoreham Hotel en hebben vanuit daar alles ondernomen. Dit hotel is een absolute aanrader! In mijn planning ben ik uitgegaan van vier volledige dagen. De dag van aankomst ben je (althans, ik) vaak al genoeg onder de indruk van wat je allemaal om je heen ziet en wil je ook een beetje bijtijds naar bed om het meest uit de rest van de dagen te halen.

Dag 1

De eerste volledige dag in New York is aangebroken. Vandaag ga je richting het zuiden van Manhattan. Wij deden dat lopend maar je kunt natuurlijk ook de metro nemen tussen de verschillende bezienswaardigheden. De eerste stop is Flatiron Building, je weet wel dat enorm smalle gebouw dat je vast en zeker op foto’s gezien hebt. Als je 5th Avenue afloopt, loop je hier recht op af. Onderweg kom je genoeg moois tegen dus neem er zeker de tijd voor. Madison Square Park is een fijn parkje om even uit te rusten en te genieten van locals die hun hond aan het uitlaten zijn of onderweg zijn naar een nieuwe afspraak.
Vervolgens daal je verder af richting de wijk Little Italy. Leuk om doorheen te lopen, maar echt leuk wordt het pas in het aangrenzende Chinatown. Neem zeker de tijd om hier lekker rond te snuffelen in de unieke winkeltjes, Chinese supermarktjes en om te genieten van een lekkere lunch. Chinatown is één van mijn favoriete wijken in New York. Als je bent uitgekeken, loop je in een paar minuten naar de bekende Brooklyn Bridge. Geniet van het schitterende uitzicht, loop de brug over en neem de skyline van New York in je op.
De volgende stop is één van de indrukwekkendste delen van New York: Ground Zero. Twee enorme gaten wijzen de plekken aan waar ooit de Twin Towers stonden. En zelfs als je geen ‘museumpersoon’ bent, raad ik je aan het 9/11 Museum te bezoeken. In ongeveer 3 uurtjes ben je hier doorheen maar het is absoluut de moeite waard.
Geen must see maar wel een gevalletje ‘zonde als je het niet gedaan hebt,  is Wall Street. Neem dus ook zeker even de tijd hier langs te lopen, misschien te genieten van een diner voordat je naar de laatste stop van vandaag gaat. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen een boot naar Liberty Island te nemen, maar met de Staten Island Ferry reis je gratis en heb je bovendien een schitterend uitzicht op de skyline van New York én op het Vrijheidsbeeld. Het mooist is het dan ook om dit in het donker te doen. Staten Island heeft verder niet veel te bieden, dus raad ik je aan direct de ferry terug te nemen.

Dag 2

Een nieuwe dag is aangebroken. Overigens geef ik in dit artikel geen tips voor het ontbijt, maar dat is denk ik ook niet nodig. Als je ’s ochtends de deur uitstapt vind je overal om je heen ontbijttentjes en dus is het vooral een kwestie van smaak. Hoewel je hier vast al op je eerste dag bent geweest, begin je op Times Square. Niet alleen is het de moeite waard om alle drukte om je heen even rustig te bekijken vanaf bijvoorbeeld de bekende rode trap, ook zijn er genoeg winkels die je even moet bekijken. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Disney Store? Zodra je bent uitgekeken, ga je richting Grand Central Station. Misschien niet zo indrukwekkend als je verwacht had, maar wél iets wat je gezien wilt hebben. Als je vervolgens terugloopt in de richting van Times Square passeer je de Public Library met daaraan grenzend Bryant Park. De bibliotheek kun je kosteloos in. Ook de ruimte waar zoveel bekende films zijn opgenomen, is te bekijken. Hoe tof?! Bryant Park is te omschrijven met twee woorden: druk en sfeervol. De ideale locatie voor een lekkere lunch.
Met de metro of te voet vertrek je ’s middags richting de High Line. De meningen hierover zijn verdeeld, maar wat mij betreft mag je dit zeker niet overslaan. Het is heerlijk om de High Line af te lopen, te genieten van de uitzichten en tussendoor te relaxen op één van de vele bankjes. Als je het einde bereikt hebt, loop je in een mum van tijd richting Chelsea Market: een overdekte food market waar je wat heerlijke tentjes vind en waar een leuk sfeertje hangt. Aanrader: eet een burger bij Cream Line. Heerlijk!

Dag 3

Een rustig dagje tussendoor om wat te kunnen ontspannen, maar ook om het échte New York te ervaren. Bijna niemand kan zich een bezoekje aan The Big Apple voorstellen zonder gewinkeld te hebben. Dat is dus ook precies hoe je je dag begint. Heb je wat meer te besteden (of vind je het gewoon erg leuk om te windowshoppen)? Loop dan richting Fifth Avenue waar je je kunt vergapen aan de mooie etalages en dure merken. Ook voor degenen met een lager budget is echter genoeg te vinden. Rondom Times Square vind je de bekende warenhuizen en winkelketens, maar loop ook zeker eens wat straatjes verder om bijzondere boetiekjes tegen te komen.
Loop tegen het einde van de ochtend even langs TKTS op Times Square om te kijken of er goedkope tickets te scoren zijn voor een musical of show die avond. Verwacht niet dat je met een paar tientjes klaar bent (wij betaalden voor 2 tickets voor Les Misérables alsnog 160 dollar in totaal) maar de tickets zijn zeker goedkoper dan wanneer je ze bij de theaters zelfs koopt. Houd er wel rekening mee dat het aanbod elke dag anders is en dat er een kans is dat terwijl jij in de rij staat de tickets waarop je wacht uitverkocht raken.
De middag breng je door in Central Park. Veel mensen (waaronder ik) maken de fout hier maar één of twee uurtjes voor uit te trekken, terwijl dat echt niet genoeg is. Ik zou zeker overwegen om fietsen te huren zodat je het hele park kunt bekijken, rond te lopen langs de meren, te picknicken en te genieten van de rust om je heen.
Als het je gelukt is kaartjes te scoren, kun je vanavond naar een musical of show gaan. Dit is hier een stuk minder een happening dan in Nederland, maar daarom zeker niet minder leuk. Wat mij betreft is dit echt een must do als je in New York bent en ik zou het dan ook zeker niet overslaan.

Dag 4

De laatste dag is aangebroken. Vandaag is het tijd om het bekendste museum van New York te bezoeken: het National History Museum. Vooral de gedeeltes met de opgezette dieren vond ik de moeite waard, de rest is vooral afhankelijk van of je een natuurliefhebber bent en of je het interessant vindt om hier veel over te lezen. Hoe lang je in het museum bezig bent, varieert dan ook per persoon. Je kunt er ongetwijfeld een hele dag doorbrengen, maar voor mij was een halve dag genoeg.
De beste manier om New York te zien is van bovenaf! Op de laatste dag mag een bezoekje aan Rockefeller Centre of The Empire State Building dan ook absoluut niet missen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen beide gebouwen te bezoeken – voor allebei valt wat te zeggen. Zelf beklommen we de Empire State Building. Neem de rest van de dag de tijd om New York te ontdekken zoals jij dat wilt. Ga genieten in één van de vele parken, boek een tour of reis bijvoorbeeld af naar het zuidelijke Coney Island.

Dat was het! Mijn planning om New York in 4 dagen te ontdekken. Ben jij wel eens in New York geweest?

Bekijk hier al mijn reisverhalen over de Verenigde Staten.

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *