Azië,  Thailand

Nachttrein Bangkok – Chiang Mai | Aan- of afrader

fb55dae1-9472-4b58-a376-9450cc078794

Nachttrein Bangkok – Chiang Mai | Aan- of afrader?

Zeker in grote landen is de trein vaak het ideale vervoersmiddel om lange afstanden af te leggen. Ook in Thailand is reizen met de trein erg populair, en één van de bekendste trajecten is wel de nachttrein Bangkok – Chiang Mai. Ik nam in mei 2015 de proef op de som en vertel je vandaag hoe deze rit bevallen is.

Helaas kan ik je niks vertellen over het proces voorafgaand aan de treinreis. Omdat de reis die wij maakten deels georganiseerd was, waren ook de treintickets voor ons geregeld en hoefden we niet zelf op onderzoek uit. Ik heb echter genoeg blogs en websites gelezen waaruit bleek dat dit niet erg lastig is. Zeker op zo´n populair traject en in een land met zo veel toeristen, ga ik ervan uit dat het geen probleem is om een kaartje te bemachtigen. Houd er wel rekening mee dat je de tickets vooraf bestelt. Hiervoor hoef je echter niet op het vertrekstation te zijn, want je kunt de kaartjes op elk station kopen of gewoon online een ticket bemachtigen. Wel zo makkelijk!

Wij hadden de nachttrein Bangkok – Chiang Mai die om 19.35 vertrok. Je komt dan, mits je geen vertraging oploopt, om 09.55 ´s ochtends aan in Chiang Mai. Al ruim van tevoren kan je plaatsnemen in de trein en er zijn in het begin nog enkele haltes waar ook mensen opstappen. Daarna rijdt de trein in één ruk door naar het eindstation. Het uitzicht is in het begin prachtig, maar het wordt al snel donker en dan is er van dat uitzicht nog maar weinig over.

Eerste of tweede klas reizen

Er zijn tickets in verschillende prijsklassen te kopen en daarnaast is het ook nog mogelijk een eersteklascoupé af te kopen, wat inhoudt dat je er alleen met jouw gezelschap in verblijft. Let op: dit is niet altijd mogelijk en afhankelijk van het aantal nog beschikbare plaatsen in de trein. Wij verbleven dus wel in een eersteklas coupé met zijn tweeën. Je hebt dan een kleine ruimte met inklapbaar stapelbed en een klein tafeltje. In de wagon is een Westers toilet (yeah) dat redelijk schoon is. Prima voor een nachtje dus!

Eten en drinken in de nachttrein

Zodra je in de nachttrein gesetteld bent, krijg je een menukaart in je handen gedrukt. Je kan dus eten bestellen en dat wordt in je coupé geleverd. Volgens mij is in elke trein ook een restaurant in één van de wagons gevestigd, maar daar zijn wij niet geweest. We kozen iets van de menukaart en dat werd netjes op tijd geleverd. Was het heel lekker? Nee, maar dat moet je ook niet verwachten denk ik. Overigens lopen er ’s avonds ook nog mensen door de trein om (vruchten)drankjes en kleine snacks te verkopen. Ik zou het wel aanraden om zelf nog wat kleins te eten mee te nemen, zodat je geen honger gaat lijden.

Slapen in de nachttrein

De nachttrein is niet voor niets de nachttrein en je kunt er dus ook redelijk comfortabel in slapen. ’s Avonds komt er iemand langs om te vragen of je bed uitgeklapt en opgemaakt mag worden. Dat wordt in rap tempo voor je gedaan en vervolgens heb je dus twee bedjes boven elkaar. En daarin ben ik na wat gelezen, gegeten en gekletst te hebben heerlijk in slaap gevallen. Iets wat ik weinig heb meegemaakt in Thailand, gebeurde wel in de nachttrein: ik had het koud. Echt ontzettend koud, zo erg dat een vest en dekentje eigenlijk niet voldoende waren.  Er blies een ijzige poolwind door de airco die wij niet zelf konden controleren. En toen ik ’s nachts dankzij die kou op mijn slippertjes naar het toilet liep, dacht ik dat mijn voetjes eraf zouden vriezen. Maar buiten dat heb ik comfortabeler gelegen dan in menig hotelbed, had ik een lekker zacht kussentje en meer dan genoeg ruimte.

Conclusie nachttrein Bangkok – Chiang Mai

Wil je op een, min of meer, snelle manier reizen van Bangkok naar het noorden van Thailand? En, ook niet heel onbelangrijk, wil je daar geen dag aan kwijt zijn? Dan is de nachttrein Bangkok – Chiang Mai zeker een aanrader. Comfortabel, betaalbaar, goed georganiseerd en je kunt zeker nog een oog dicht doen.

c33c9d50-a1b2-4b5e-ab2a-494afc1d9050

Bekijk hier al mijn reisverhalen over Thailand.

4 Comments

  • Nienke

   Pfff ja daar moet ik ook niet aan denken inderdaad. Misschien sliepen we zo goed omdat we maar met z’n tweeën in een ruimte sliepen. In Vietnam gaan we waarschijnlijk ook de nachttrein nemen, maar dan met meerdere personen in een ruimte. Ben benieuwd hoe dat gaat bevallen!

 • Wouter

  Mooie reisblog! Met een privé coupé is het goed te doen is mijn ervaring. Je moet je er even op instellen en niet te lang zijn :) In Vietnam zijn de nachttreinen naar bijvoorbeeld Sapa goed te doen. Netjes en comfortabel.

  • Nienke

   Bedankt! Leuk om te horen.
   Haha ik ben inderdaad net terug uit Vietnam en daar hebben we de nachttrein naar Hue genomen. Gedeeld met twee andere reizigers maar nog steeds prima te doen. Hoewel het voor mijn lange vriend inderdaad een beetje minder comfortabel was. ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *