Azië,  Vietnam

De mooiste natuur van Vietnam in Mai Chau

op-straat
Het deel van de reis dat het meest indruk op mij heeft gemaakt, was ongetwijfeld het bezoek aan Mai Chau. Hier sliepen we twee nachten in een homestay in het kleine Van Village. We zagen de mooiste natuur, aten de lekkerste gerechten en ontmoetten de vriendelijkste mensen. Vandaag laat ik je graag onze accommodatie zien en wat beelden van de omgeving.

Slapen in een homestay in Mai Chau

homestay
In Mai Chau vind je geen hotels of appartementen. De meeste accommodaties bestaan hier dan ook uit homestays. Vaak zijn dit paalwoningen waar je, al dan niet met anderen, een matrasje in één van de kamers krijgt toegewezen. De kamer is af te sluiten met een schuifdeur en de klapraampjes kunnen niet dicht maar zorgen wel voor een prachtig uitzicht. In de homestay waar wij verbleven hing er een klamboe boven het matras, hadden we Wifi, een ventilator en waren er gedeelde toiletten en badkamers. Primitief, maar absoluut de moeite waard. Ik ga wel even eerlijk met je zijn: ik heb slecht geslapen hier. De tweede avond brak er namelijk een tyfoon los waardoor het huis wiebelde op de palen en er enorm enge dierengeluiden vlak naast mijn hoofd te horen waren. Ik heb geen idee wát voor dier het was (we verwachtten een gestrande vleermuis) maar dat was wel het moment dat ik me voornam nooit meer in zo’n accommodatie te verblijven. Hier ben ik later echter wel op teruggekomen omdat de omgeving hier echt zó ontzettend mooi was.
homestay-eetruimte

Onze homestay (waar ik helaas geen naam van heb) had twee slaapzalen en één tweepersoonskamer (waar wij verbleven). Beneden vond je het sanitair en stonden verschillende tafeltjes waar het ontbijt, de lunch en het diner (allemaal inclusief) werden opgediend. Ook stond hier een koelkastje waar je koude drankjes uit kon pakken die je af moest strepen op een formulier. Aan het einde van je verblijf betaalde je dat in één keer.
hangmat
Tijdens deze reis heb ik echt mijn liefde voor hangmatten ontdekt. De dag van aankomst waren wij de enige gasten hier en kon ik onbeperkt ontspannen. En kijk dat uitzicht eens! Daar doe je het natuurlijk voor.

eten-homestay
Het eten in de homestay was zo ontzettend lekker. Drie keer per dag kregen we een ontzettend uitgebreide maaltijd voorgeschoteld. Dit is een foto van de lunch op de eerste dag. De middag- en avondmaaltijd bestonden uit rijst, groenten en verschillende vlees- en visgerechten. Hier zie je onder meer kleine springrolls, vis gegaard in bamboe, een groene salade en een salade met geroosterde nootjes. Bij het ontbijt kreeg je overigens geen hartige maaltijd, maar gewoon broodjes met jam, bananenpannenkoekjes, omelet en meer.

Wat je moet doen in de omgeving

Hier kan ik heel erg kort over zijn: ga wandelen!  En als ik daar gelijk een tip aan mag toevoegen: neem voldoende water mee en bescherm je hoofd tegen de hitte! De tweede dag maakten we namelijk een lange wandeling van ongeveer 12 kilometer waarbij ik al snel door mijn water heen was én geen hoedje of pet droeg waardoor we in een woning van locals terecht kwamen en ik een ventilator op mijn hoofd gericht kreeg. Pas een halfuur later was ik voldoende afgekoeld om weer verder te gaan.

Wij hebben zowel zelf rondgewandeld als met een gids en beide is erg aan te raden. Als je er zelf op uit trekt kan je in alle rust de omgeving in je opnemen, maar als je met een gids loopt krijg je de mooiste en meest indrukwekkende verhalen te horen. Zo had er enkele dagen voor ons bezoek aan Mai Chau de ergste storm van de afgelopen 10 jaar gewoed waardoor veel mensen alles kwijt waren geraakt. Visboerderijen zijn erg populair in de Vietnamese natuurgebieden, maar door de enorme regenval waren deze overstroomd en waren boeren al hun oogst kwijtgeraakt. Vreselijk om te horen, maar erg inspirerend om te zien hoe vrolijk en positief deze mensen blijven.

paalwoningen
Zo ziet een paalwoning er van de buitenkant uit. Oorspronkelijk werden de huizen op palen gebouwd om de mensen te beschermen tegen wilde dieren, maar tegenwoordig dient het vooral als bescherming tegen hoog water.
uitzicht
Dit is het soort uitzichten waar je op hoopt als je naar Vietnam gaat. Ik kon hier geen genoeg van krijgen.
oud-vrouwtje
Deze mevrouw was 84 jaar en liep dagelijks een enorme afstand bergop en bergaf met een enorm zwaar pakket met bladeren op haar rug. Zoals je ziet waren haar benen helemaal vergroeid van het vele lopen. Leuke anekdote: toen we haar tegenkwamen vertelde ze onze gids dat we beter niet verder konden lopen omdat het veel geregend had en het erg glibberig was op de weg. Ze dacht dat wij ‘toeristen’ dat niet aan zouden kunnen. En gelijk had ze! We hebben de weg wel vervolgd maar ik heb me aan elk takje en boomstronkje stevig vast moeten houden terwijl deze mevrouw met gemak naar boven en beneden liep mét zware last op haar schouders.

zwemmende-buffels
Ooit gedacht dat je jaloers kon zijn op waterbuffels? Nou, het is mogelijk. Vooral als je dus met 40 graden zonder hoofdbescherming door de open natuurvelden loopt en deze beesten ziet genieten van hun badje.
visboerderijen
Dit is een voorbeeld van de visboerderijen waarover ik het had. Hier ‘fokken’ (noem je dat zo?) de Vietnamezen hun eigen vissen. Enkele dagen hiervoor waren de wateren helemaal overstroomd waardoor er van de vis nog maar weinig over was.
zwemen
Deze jongetjes hadden het erg naar hun zin in de rivier en stonden erop dat ze gefotografeerd en gefilmd werden. Heb je ze ook voorbij zien komen in mijn Vietnam video?
rijst-strooien
Het mooie aan Mai Chau vond ik dat je de Vietnamezen nog echt aan het werk zag zoals je dat van tevoren in gedachten hebt. De rijstvelden deden het hier echt enorm goed en mensen waren er de hele dag volop mee bezig.
op-straat
Ik heb veel dieren gezien in Vietnam, maar het blijft een mooi plaatje als ze zo voor je op ‘straat’ lopen. Dit is één van mijn favoriete kiekjes.
mai chau velden
En een laatste om het af te leren. Als ik deze foto’s terugzie, wil ik zo weer terug naar dit gebied. Het is er zo vredig en authentiek. Zelfs die vreselijke nacht in de homestay zou ik er (misschien) voor over doen.

Bekijk hier al mijn reisverhalen over Vietnam.

One Comment

  • Kim

    Wauw prachtige foto’s! Weer een bestemming bij op mijn bucketlist. En echt wel respect voor het 84jarig oude vrouwtje. Dat zie ik er bij ons weinig nadoen. Groentjes Kim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *