Azië,  Japan

Route & planning | De leukste steden van Japan in 2 weken

Als er één land is dat al een hele tijd hoog op mijn bucket list stond maar onbereikbaar leek, is het Japan wel. Al jarenlang was ik gefascineerd door de miljoenensteden met kleurige lampjes, immense drukte en nieuwste gadgets.  En omdat Jeroen hetzelfde had, besloten we vrij spontaan dat dit het land was waar onze huwelijksreis naartoe moest gaan. Eind september was het zo ver en vandaag deel ik mijn route en planning met je. Een route die we vooraf al vastlegden maar die – zo bleek later – haast niet beter samengesteld had kunnen zijn. Wij reisden door Japan per trein en ik kan me niet voorstellen dat er een prettigere manier is om hier te reizen. De Japanners hebben het begrip ‘stipt op tijd’ uitgevonden lijkt het en ik ben nog nooit in een land geweest waar alles zo goed geregeld is.

Tokio | 4 nachten

Waar kan je je reis beter beginnen dan in de hoofdstad Tokio? Tokio is alles wat je je voorstelt bij de stad: druk, kleurrijk en enorm indrukwekkend. Maar ondanks de drukte toch ook weer heel fijn en georganiseerd. Er is zoveel te zien en doen in deze stad dat je er makkelijk twee weken door kunt brengen. Helaas hadden wij maar drie volle dagen en dus streepten we de belangrijkste bezienswaardigheden af. Zo brachten we een bezoek aan de Tsukiji Fish Market, zaten we ontelbaar veel keren in de metro, struinden we door de gezellige straatjes, aten we sushi en nuttigden we zelfs een drankje in het wereldberoemde Monster Café (wat dan gelijk wel weer de meest overschatte bezienswaardigheid van Tokio is ;)).  Ik had met veel plezier nog langer in Tokio willen blijven, maar tegen het eind van de middag is het tijd om de trein richting de volgende bestemming te pakken.

Kanazawa | 2 nachten

Als je net uit Tokio komt is Kanazawa in elk opzicht een tegenstelling. De eerste avond vond ik het zelfs ronduit saai en vroeg ik me af waarom we hier twee nachten zouden gaan slapen. De volgende dag bleek deze oude stad de verrassing van Japan te zijn. Voor de elektronische geluiden, fel verlichte winkeletalages en ontelbare restaurants hoef je hier niet te komen, maar Kanazawa biedt genoeg vermaak. Zo is de markt één van de gezelligste en meest authentieke die ik bezocht, vind je er een geisha district en is een bezoekje aan de samoeraihuisjes absoluut aan te raden.

Kyoto | 4 nachten

Na Kanazawa reizen we in enkele uurtje met de trein naar Kyoto. En hoewel ik dacht dat Tokio niet meer overtroffen zou worden is Kyoto daar op bepaalde gebieden toch in geslaagd. De voormalige hoofdstad van Japan moet je absoluut niet overslaan en ook hier zijn een paar dagen eigenlijk te kort. Wat ik zo leuk vind aan Kyoto, is dat de stad voor ieder wat wils biedt: de mooiste tempelcomplexen voor cultuurliefhebbers, oneindige winkelstraten voor degenen die graag souvenirs willen kopen en de allerlekkerste restaurants voor foodies onder ons. Wij propten onze dagen vol met onder meer een bezoek aan de bekende Gouden Temple, de fotogenieke Shinto tempel (als je door de toeristen heenkijkt althans), bamboebos Arashiyama en maakten zelfs tijd voor een dagtripje naar Nara: de stad van de heilige herten. Kyoto is jong en modern en tegelijkertijd vol van geschiedenis en cultuur. We slapen in een traditionele ryokan op een matrasje op de grond en waar we elke ochtend uitgebreid ontbijt krijgen voorgeschoteld, wat ons bezoek helemaal compleet maakt.

Hiroshima | 1 nacht

Als we aankomen in Hiroshima en zijn ingecheckt bij het hotel, ontdekken we dat de locatie bijna niet onhandiger had kunnen zijn. Als we na een flinke wandeling dan toch bij hét boegbeeld van de stad aankomen, zijn we wel even stil. De A-bomb Dome is het enige gebouw dat staande is gebleven nadat Hiroshima werd aangevallen met een atoombom tijdens de Tweede Wereldoorlog. In slechts één dag proberen we te ontdekken of de stad méér is dan dat. Het antwoord op die vraag moet ik je verschuldigd blijven. Een aanrader is Hiroshima zeker, maar meer dan één nacht zou ik er niet doorbrengen.

Osaka | 2 nachten

Een van de langere treinritten tijdens onze reis is die van Hiroshima naar Osaka. Dat is niet erg, want ook vanuit de trein is er een hoop te zien. Omdat we nog in het begin van de middag aankomen in deze stad, hebben we genoeg tijd om die te ontdekken. Osaka is leuk, maar een stuk compacter dan ik van tevoren in gedachten had. Het centrum is niet erg groot en prima te bezoeken in één dagje. De leukste wijk is wat mij betreft Shinsekai. Hier zie je echt nog het oude Japan, spelen mensen Mahjong in de cafés en weet je niet waar je moet kijken dankzij de vele – ouderwetse – reclameborden. De enige volledige dag die we in Osaka hebben brengen we door in Universal Studios. Je moet ervan houden maar ik vind het geweldig. Het park is prachtig aangelegd, de attracties zijn stuk voor stuk een geweldige belevenis en iedereen is vrolijk. Op de laatste dag brengen we voordat we terugreizen naar Tokio zelfs nog een bezoekje aan het Osaka Aquarium. Hoewel de walvishaaien indrukwekkend zijn, zou ik dit aquarium niet aanraden. Erg druk en verder niet bijzonder als je het vergelijkt met aquaria in Nederland.

Tokio | 1 nacht

De laatste nacht voor onze terugvlucht slapen we in Tokio. En hoewel dit nog gewoon een vakantiedag is, ben ik al een beetje in mineur. Het is nooit leuk om naar huis te gaan en zeker niet als je één van de tofste reizen van je leven aan het maken bent! Hoewel we een hotel in een buitenwijkje hebben, pakken we voor een laatste keer de metro naar het wereldberoemde Shibuya Crossing, eten we de allerlekkerste sushi (van de lopende band!) en neem ik alles nog eens goed in me. De reis zit erop maar wat hebben we genoten en wat is Japan een geweldig land. We komen terug, dat is zeker!

Bekijk hier al mijn reisverhalen over Japan.

2 Comments

  • Romy

    Wauw, Japan klinkt zeker als een geweldig land als ik dit zo lees. Wat een toffe plekken heb je bezocht! Zeker Tokio lijkt mij heel gaaf om nog eens te bezoeken. Ik kan me voorstellen dat het best apart is om Hiroshima te bezoeken als er zo weinig nog staat na het bombardement. Maar de andere steden klinken zeker gaaf. Ik snap dat je de laatste dag eigenlijk het liefst nog even in Japan was gebleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *