Nienke deelt...

... van reisverslagen tot blogtips en van alledaagse struggles tot de lekkerste recepten en meer
Bloggen Overige

6 redenen waarom ik een blog wel of niet wil volgen

straatje-2
Bloggen blijft maar een raar iets. De laatste tijd hoor ik steeds meer geluiden omtrent het verdwijnen van blogs en de opkomst van YouTubevideo’s. Zelf zou ik dat ontzettend jammer vinden. Ik lees namelijk liever een tekst dan dat ik naar een filmpje kijk. Toch moet de ideale blog voor mij wel aan wat eisen voldoen. Wat die eisen precies zijn, deel ik vandaag met je.

Regelmaat in nieuwe artikelen

Bij de meeste blogs die ik volg weet ik precies op welke dagen ik een nieuw artikel kan verwachten. Zelf vind ik dat heel fijn. Nou ben ik niet degene die iets moet zeggen over regelmaat, maar ik ben er wel van overtuigd dat het kan helpen een blog succesvol te maken. Dan maakt het niet uit of je dagelijks of wekelijks een nieuw artikel online zet; als mensen maar weten wat ze kunnen verwachten.

Fijne teksten

De teksten vind ik, vanzelfsprekend, erg belangrijk op mijn ideale blog. Als ik een blog voor het eerst open en direct stuit op spel- of grammaticafouten staat de blog voor mij eigenlijk al met 1-0 achter. Maar ook de schrijfstijl is van belang. De schrijver moet beeldend kunnen schrijven zodat ik me een voorstelling kan maken van het verhaal. Ik vind het jammer als ik nét in een blogpost kom en deze alweer afgelopen is, maar blijf ook niet snel hangen bij teksten van 2000 woorden. Al is dat wel afhankelijk van de informatie die gegeven wordt: kom je continu met nieuwe dingen of blijf je jezelf herhalen? In het eerste geval kan het zomaar zijn dat ik lange teksten wél uitlees.

Afwisselende content

Ik ben van mening dat de inhoud van de ideale blog voor genoeg variatie moet zorgen. Vandaar dat ik het liefst de zogenaamde lifeblogs volg; ik weet nooit wat ik kan verwachten. De ene dag staat er een fotodagboek online, de volgende keer een review van een lipstick en dan weer een handig lijstje. Voor mij zijn blogs met die afwisseling het fijnst om te lezen. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk, want uiteraard weet ik dat ik op een reisblog geen beautyartikelen hoef te verwachten. Desondanks denk ik dat je zelfs binnen een niche voldoende af kunt wisselen. Om even bij het voorbeeld van de reisblog te blijven: ik vind het niet interessant om drie keer achter elkaar een review over een hotel te lezen. Wél vind ik het fijn als ik de eerste keer een hotelbeoordeling lees, de dag erna een fotoverslag van een reis en daaropvolgend tips voor het bezoeken van land X.

Mooie fotografie

Tot een tijd geleden vond ik fotografie niet zo belangrijk, maar nu ik me hier steeds meer in begin te interesseren hecht ik meer waarde aan de foto’s op een blog. Het belangrijkst vind ik dat de foto’s scherp zijn, vooral om de professionaliteit van een artikel te versterken. Verder ben ik zelf wel fan van lichte en vrolijke foto’s, maar dat is natuurlijk per blogger en soort artikel verschillend. Zelf vind ik het soms lastig om bij bepaald soort artikelen (zoals dit artikel, haha) een goede foto te bedenken. Omdat ik merk dat ik het waardeer als andere bloggers passende afbeeldingen gebruiken, ben ik hier zelf ook steeds meer mee bezig.

Overzichtelijke lay-out

Zelf kan ik me best snel storen aan een lay-out. Dat doe ik niet express, maar er zijn simpelweg maar weinig vormgevingen die ik écht mooi vind. Ik heb ook niet voor niks eindeloos gevarieerd met mijn eigen lay-out, al ben ik wel echt tevreden met mijn huidige. Dingen die ik belangrijk vind: een prettig lettertype, duidelijk menu, informatie over de blogger en de afmetingen van de foto’s en tekst. Persoonlijk vind ik het fijn als de homepage niet te druk is, maar de artikelen gewoon netjes onder elkaar staan. Ook het kleurgebruik vind ik van groot belang: zo blijf ik eerder hangen op een blog met lichte kleuren, dan op een blog met donkere uitstraling.

Persoonlijk tintje

Als laatste misschien wel het belangrijkste puntje. Een persoonlijke twist aan een blog vind ik ontzettend belangrijk. Je kan nog zo leuk schrijven, de mooiste foto’s maken en dagelijks 3 artikelen online zetten, maar als ik niet een beetje kan proeven van wie of hoe jij bent, is er een zeer kleine kans dat ik terugkeer. Nu is bloggen over het algemeen natuurlijk een heel persoonlijk iets en lijkt het me moeilijker te bloggen zónder hier wat persoonlijkheid in te stoppen dan andersom, maar ik wil het toch even genoemd hebben. Er zijn bijvoorbeeld mensen die beautyblogs volgen enkel en alleen omdat ze meer willen weten over een bepaald product. Zo ben ik niet. Ik volg niet veel beautyblogs, maar de blogs díe ik volg hebben regelmatig een persoonlijk artikel of fotodagboekje online. Ik vind dat heel prettig.

Aan welke eisen voldoet de ideale blog volgens jou?

5 Comment

  1. Hihi, vind de foto hierbij wel passend hoor! Leuk lijstje en eigenlijk echt wel volledig wat ik ook denk. Al weet ik persoonlijk echt niet wanneer bepaalde blogs een post plaatsen, haha. Daarvoor is er dan Bloglovin’, dan hoef ik dat niet te onthouden ;) Liefs!

    1. Ja als je veel blogs volgt, wordt het inderdaad wel lastig te onthouden haha! Ik heb gewoon een mapje staan met alle links en die ga ik, als ik tijd heb, lekker op m’n gemakje af. Bloglovin’ vind ik nog steeds lastig te begrijpen. Liefs!

  2. Ondanks dat ik mezelf er ook schuldig aan maak kan ik me bij anderen heel erg storen aan dt fouten. Een foutje kan gebeuren, maar als het zin na zin raak is dan erger ik me gewoon te veel tijdens het lezen.

    1. Haha heel herkenbaar hoor! Natuurlijk is het niet gek dat het eens gebeurt (ik heb er net één uit mijn blogje gehaald dat vandaag online staat) maar erop letten is een kleine moeite.

      1. 1: O Tas nao falou nenhuma mentira. =)2: Elas estão protestando contra violações, abusos sexuais, pr2#tituição&s8o30; nunca vi elas protestando contra a burca ou qualquer coisa do genero.3: Boa tarde e se informe melhor. =)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *