Azië,  Japan

Hiroshima | Meer dan de vreselijke herinnering?

We zijn terug uit Japan! In twee weken tijd reisden we per trein door dit fantastische land en bezochten we Tokio, Kanazawa, Kyoto, Nara, Hiroshima en Osaka. Ik kan niet wachten om alle verhalen, foto’s en uiteindelijk ook de video met jullie te delen. We trappen af met Hiroshima: een kleine havenstad die zijn bekendheid helaas aan een verschrikkelijke gebeurtenis te danken heeft. Op 6 augustus 1945 viel er namelijk een allesverwoestende atoombom op Hiroshima die het grootste deel van de stad in één keer wegvaagde. We bezochten het indrukwekkende  memorial museum en probeerden te ontdekken of deze stad meer is dan deze vreselijke herinnering. Lees snel verder!

Ons hotel bevindt zich, even heel globaal gezegd, aan de ‘verkeerde’ kant van het station. Nadat we rond 12:00 uur ’s middags aankomen in Hiroshima en zijn ingecheckt, wandelen we dan ook direct naar het centrum: een wandeling van ongeveer drie kwartier. Zo op het eerste gezicht lijkt Hiroshima qua stad een stuk minder indrukwekkend te zijn dan plaatsen die we eerder bezochten. Het is er grijs en grauw en in tegenstelling tot grote steden als Tokio en Kyoto is er op straat weinig te beleven. Na ongeveer een halfuurtje lopen verandert dat en komen we meer groen onderweg tegen.

Onze eerste stop is de bekende Genbakukoepel: één van de weinige gebouwen die na het vallen van de atoombom overeind zijn gebleven. Waar die andere, zeldzame gebouwen, alsnog werden gesloopt is deze koepel blijven staan. Het gebouw vervult nu de status van Vredesmonument en is opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst. Logischerwijs is de Atoombomkoepel afgezet met een hek en is er absoluut geen toegang mogelijk. Rondom het gebouw lopen vrijwilligers rond, veelal mensen die zelf de atoombomaanval hebben meegemaakt, om hun ervaringen te delen.

De Atoombomkoepel in Hiroshima bevindt zich aan het begin van het Memorial Park, dat overigens een stuk kleiner is dan ik vooraf in gedachte had. Op bovenstaande foto’s zie je één van de andere grote bezienswaardigheden van dit park: Children’s Peace Monument. Zoals de naam al aangeeft, is dit monument opgericht om de kinderen te herdenken die tijdens de atoomramp of aan de gevolgen daarvan zijn overleden. Rondom het monument vind je duizenden gevouwen kraanvogels die gemaakt zijn voor het meisje Sadako Sasika: zij stierf jaren na de aanslag aan leukemie veroorzaakt door de stralingen. Sadako geloofde erin dat zij een wens mocht doen als ze 1000 gevouwen kraanvogels had. Haar wens? Wereldvrede. Deze wens is helaas niet uitgekomen maar nog steeds worden er jaarlijks duizenden vouwwerken naar deze plek gestuurd. Erg bijzonder om te zien!

Het échte herdenkingsmonument in Hiroshima is te zien op bovenstaande foto. Als je goed kijkt, zie je aan het eind van de laan de Atoombomkoepel staan. Ook brandt er voortdurend een vlam die pas uitgaat als er niet meer met atoomwapens geëxperimenteerd wordt.

Absoluut de moeite waard om te bezoeken tijdens je bezoek aan Hiroshima is het museum dat is gewijd aan de atoomramp. In dit museum zie je onder meer een reconstructie van de ramp, zijn overlevenden aan het woord en zijn veel spullen te vinden die aan de ramp zijn overgebleven. Je bent hier ongeveer twee of drie uurtjes bezig, mits je het interessant vindt om alle informatie te lezen. Dit museum doet me overigens erg denken aan het 9/11 museum in New York. Hoewel de gebeurtenissen natuurlijk niet met elkaar te vergelijken zijn, zijn deze wel overeenkomend in beeld gebracht.

Als je een beetje op mij lijkt, gaat al die narigheid van dit soort musea je niet in de koude kleren zitten. Het duurde dan ook even voor ik weer helemaal in de goede stemming was. Omdat het flink regende in Hiroshima, liepen we wat rond door het ondergrondse winkelgedeelte van de stad. Dit vind je in bijna elke Japanse stad en is een hele fijne manier om even te schuilen voor de regen of om even te ontsnappen aan de warmte en drukte van boven de grond. Pas later ontdekten we dat het -bovengrondse- centrum van Hiroshima best leuk is om een avondje in door te brengen. We aten de lekkerste ramen die ik ooit op heb en struinden wat rond langs winkeltjes.

Aan het eind van de avond liepen we terug richting ons hotel met een dubbel gevoel. Hiroshima is een stad die je zeker niet over moet slaan, daarvoor is de geschiedenis (en wat daarvan over is) te indrukwekkend. Toch is één overnachting in dit Japanse stadje genoeg. Het antwoord op de vraag of Hiroshima meer is dan de vreselijke herinnering aan de atoomaanval is dan ook tweeledig. Met ‘nee’ antwoorden zou te respectloos zijn tegenover het gezellige centrum van de stad, de kleurrijke lichtjes en de mooie herdenkingsmonumenten. Maar zou je de stad ook moeten bezoeken als dat laatste er niet was? Dan zou ik toch negatief antwoorden.

Bekijk hier al mijn reisverhalen over Japan.

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *